Закупуване на 7 медицински хеликоптера и изграждане на прилежащите площадки планира

...
Закупуване на 7 медицински хеликоптера и изграждане на прилежащите площадки планира
Коментари Харесай

Обновеният План за възстановяване: купуваме 7 медицински хеликоптера, пари за саниране ще отидат за оборудване на болници |

Закупуване на 7 медицински хеликоптера и създаване на прилежащите площадки възнамерява България в обновената версия на Плана за възобновяване и резистентност.

Тя бе оповестена през вчерашния ден, а през днешния ден бе показана от вицепремиера Атанас Пеканов, който подчертава върху " няколко посоки, в които от нас се изискват смели и виновни промени ".

Редакцията на служебното държавно управление на първичната версия на Плана - тази на последното държавно управление с министър председател Бойко Борисов - съдържа 57 капиталови плана, 11 от които са нови, и 43 промени - 7 нови. За да го осъществя, през идващите 7 години България ще получи 12,6 милиарда лв.. Пеканов предвижда, че в стопанската система ни ще се влеят още 8 милиарда лв. от частни вложения, провокирани от заложените планове.

В началото на брифинга си служебният вицепремиер отговори на рецензиите за закъснение на документа и спекулациите, че това слага под риск приемането на европейските средства.

" Искам да разсея подозренията, че някакво закъснение слага средствата под риск. Не, в действителност даже страните, които към този момент са показали своите планове, не са получили към момента парите - сподели той. - Дори тези с утвърдени проекти, тъй като просто има техническо време. Средствата за България не са под риск и ние доста пъти сме получавали индикации от европейските институции, че е значимо проектът да е прекрасен. Не е толкоз значимо да бързаме и по-бързо да получим парите. "

Здравеопазване и обучение

" Много се веселя, че успяхме да повишим средствата за някои предпочитани области, да вземем за пример образованието и опазването на здравето ", посочи Пеканов и оцени в началото заложените просветителни планове като " положителни ".

" В бранша " Образование " успяхме да надградим съществуващите планове, които бяха положителни, да ги разтеглим, да вземем за пример с плана за народен STEM център за образование на учители. В сферата на науката също средствата са засилени, като е засилена програмата за ускорение на икономическото възобновяване и промяна посредством просвета и нововъведения. Въвежда се една част за стимулиране на най-иновативните компании - тези, които са отличени с иновационен щемпел от европейските институции ", заключи Пеканов.

В опазването на здравето обаче има не надграждане, а смяна във философията на в началото заложеното.

Първо, в обновената версия на Плана, влиза плана за здравна помощ по въздуха, така наречен HEMS. Предвижда се по него да се купят 7 медицински хеликоптера с прилежащите площадки. Те ще бъдат ситуирани географски по този начин, че да е вероятен достъпът до цялата страна, увери вицепремиерът, без да уточни съответно къде се планува да са площадките.

" Един план, който получи много необятна социална полемика, беше планът за здравна помощ по въздуха, така нареченият hems. Той е включен в новата версия на проекта, защото считаме, че не е редно България да е последната страна, която няма такава система в Европейски Съюз - аргументира се Пеканов. - Говорим за 7 хеликоптера с прилежащите площадки, които да ги обслужват. Това е значимо, с цел да може да се подсигурява, че ще имаме достъп до цялата страна, ще може да реагираме в случаи на бедствия, на разнообразни сериозни случаи. Ще може да се покрие по този начин нареченият златен час, да се стигне до хора, които са изпаднали в неволя. "

Второ, понижава се в началото заложената сума за саниране на болнични здания и се пренасочват пари към закупуването на нова, съвременна здравна инсталация.

Документът залага и ориентиране на фокуса на промените от болничната помощ към превантивната грижа и извънболничната помощ.

Икономика

Програмата за развиване на индустриални паркове в областта на Министерството на стопанската система също е с нов дизайн за по-цялостно развиване на тези паркове и включване на Европейската капиталова банка като сътрудник, което ще донесе спомагателен лостов резултат - сподели Атанас Пеканов.

Програмата за икономическа промяна, от която се чака да бъде главен тласък за икономическото възобновяване, е разширена, като съдържа три обособени фонда.

" Тук се вкарва модел на финансови принадлежности, които да подсигуряват, че точно тези компании, които имат възвращаемост на своите вложения, ще получават тази помощ. Остава обаче сложният въпрос кой да е салдото сред финансовите принадлежности и безвъзмездната финансова помощ, така наречените грантове. Тук към момента водим полемики, защото безвъзмездната финансова помощ е доста значима, с цел да може да подкрепи стопанската система доста бързо ", описа Пеканов.

Енергетика



А по какъв начин ги оцени министърът?

" Мисля, че направихме доста. Имахме много рецензии в мненията, които видях при встъпването в служба. Три нови огромни плана, които да отговорят на рецензиите или рекомендациите на Европейската комисия, че би трябвало да развиваме различни енергийни мощности, които са по-чисти и които, надлежно, ще създадат този зелен преход. "

Въглищата: горещият картоф

" Въпреки това - призна Пеканов - в тази сфера остават няколко червени линии сред нашата позиция и позицията на службите на Европейската комисия за бъдещето на въглищните райони. Това е един от сложните въпроси и аз неслучайно приканвам политическите партии по какъв начин да се реши този въпрос. Това е един от сложните въпроси с извънредно дълготрайни последствия за някои райони в България и е редно решенията да бъдат взети от демократично определените ни представители, с цел да има последователност. Всичко, което ще се случва в Плана, в последна сметка би трябвало да се случва идващите 7 години и би трябвало да има последователност, едно устойчиво последващо регулярно държавно управление да е според с тези решения. По този въпрос - бъдещето на въглищните райони - ще дискутираме с политическите партии какъв съгласно тях е верният метод. "

ВиК

Един огромен план отпада от първичната версия на Плана. Става въпрос за модернизирането на напоителните системи.

" Проблемът с него е, че във формата, в която беше заложен той не дава отговор на условията по Плана за възобновяване и резистентност, а точно да се потвърди, че всеки план няма да навреди на околната среда. За страдание, тази работа не е била свършена преди и за толкоз къс интервал от време също не може да се свърши, тъй като би трябвало да се направи оценка на въздействието, би трябвало да се потвърди, че този план няма да навреди на околната среда и все още такава оценка би забавила проекта с още месеци, по тази причина към настоящата версия на Плана той е изваден. Като отплата сме предложили един фонд за рационализация на селското стопанство ", изясни Пеканов.

София

Още при започване на юни стана ясно, че .

Запазва се изцяло финансирането на плана за метрото.

По мотив столицата Пеканов през днешния ден още веднъж изложи визията си, че " не трябва да се концентрира толкоз доста от развиването на страната в столицата ".

" Успяхме да понижим ресурсите за столицата - нещо, което аз изказах няколко пъти като дълготрайна икономическа моя визия, че не трябва да се концентрира толкоз доста от развиването на страната в столицата - сподели той. - Имаше два плана, които бяха фокусирани характерно върху столицата. Те бяха на стойност 560 млн. лв., в този момент са понижени на 360 млн. лева "

Въпросните 360 млн. лв. са за метрото.

" По отношение на плана за метрото, той се резервира, тъй като госпожа Фандъкова (кметът на София Йорданка Фандъкова - бел. ред.) ни осведоми, че даже най-малкото понижаване на ресурсите по този план би заплашило неговото осъществяване, заради неспособността на Столична община да го финансира по различен метод, със лични или заемни запаси. Съответно понижението отива по другия план, който беше фокусиран върху София - за модернизиране на ВиК системите ", изясни Пеканов.

Бизнес среда

Има два нови плана в областта на бизнес средата - за наблюдение на рисковете и план за киберсигурността.

По отношение на първия служебният вицепремиер разяснява:

" Комуникирахме интензивно с най-иновативните компании, така наречените стартъпи, с цел да забележим по какъв начин да подсигуряваме, че те ще останат в България, ще развиват своята активност в България, ще могат да се разрастват в България. Това е промяната, която сме нарекли " Разрастване България ".

Друга промяна залага основаването на Съвет за стопански разбори, в който да влизат водещи български икономисти, които преподават в влиятелни университети. Лично аз разписах тази промяна, тъй като считам, че постоянно нямаме отговори на изключителните провокации на 21. век. В този смисъл, върша сравнението с гръцкия проект, който залегна точно на отчетите и рекомендациите на подобен съвет за стопански разбори, изработен от университетски икономисти, техният проект беше развъртян едвам откакто подобен съвет направи макрорамката и разяснява какво в гръцката стопанска система не е наред. Искаме в бъдеще да имаме налични такива отчети, такава информация, с цел да можем да вземаме огромни стратегически решения по-добре ".

Социална политика

" В съставния елемент " обществено включване " сме заложили също два нови плана, като още по-важното е една нова промяна за индексирането на обезпечения най-малък приход - нещо, за което от години сме подложени на критика от Европейска комисия, че не е направено по най-хубавия метод в България. Тази промяна ще подсигурява индексация на приходите на най-социално изключените в страната. "

Помолен за обяснение по този въпрос, Пеканов изясни, че промяната включва смяна на законовата уредба - т.е. за обществени заплащания няма да идват пари по Механизма за възобновяване и резистентност. Средствата ще са от националния бюджет. 

" По метода, по който са заложени промените, те включват смяна на законовата уредба, т.е. няма да идват средства от Механизма за възобновяване и резистентност. Средствата ще идват идващите години от националния бюджет, когато индексирането се случи. Индексирането ще се случва, като обезпеченият най-малък приход се обвърже с линията на бедността и други знаци, които всяка година автоматизирано се преизчисляват и по този метод ще подсигуряваме, че се трансформират и самите помощи ", сподели Пеканов.

Върховенство на закона

Има две тематики, по които служебният кабинет не смята за редно да вземе отношение.

Първата е енергетиката и, в частност, посоченият нагоре проблем за метода към въглищните региони. Втората е върховенството на закона.

" Много е значима приемствеността. Затова насочих моя зов към политическите партии да обсъдим двете горещи тематики, които остават на масата. Едната е сферата на енергетика, другата е сферата на върховенството на закона. Както споделих, Планът изисква да заложим амбициозни промени, които ще се случат в идващите години. Не е редно един длъжностен кабинет да дефинира по какъв начин ще адресираме да вземем за пример рецензиите, които получаваме по повод върховенството на закона. Тези въпроси са от извънредно политически темперамент и ние би трябвало да имаме последователност със идващото регулярно държавно управление - какво те са подготвени да гласоподават. В последна сметка приказваме за гласоподаване на закони и промени на съществуващи закони ", изясни позицията Пеканов.

Заеми

България може да задейства освен грантовете, а и заеми по Плана и съгласно Пеканов би трябвало да го направи.

" Моето мнение е, че идващото българско държавно управление би трябвало да работи по активиране на заемната част по Плана за възобновяване и резистентност. Ние нямахме тази опция, защото за това се изисква настоящ парламент - сподели той. - Освен това би лишило още много време да се проектират и възнамеряват планове, които да се заложат, само че това може да се направи в допълнение. Тоест Планът може да бъде подаден с условие към Европейската комисия да се задейства грантовата част, ние да получим тези средства по допустимо най-бързия метод, а до края на идната година можем да отправим условие да получим и заемната част, в която могат да бъдат включени и планове, които до този миг не са били вероятни да се защитят по най-хубавия метод, или други планове, които, по една или друга причина, не са влезнали в тази настояща версия на Плана.

Моят зов към бъдещото държавно управление е да мисли в тази посока, защото считам, че от макроикономическа позиция това е верният метод. "

България може да изиска заеми в границите на до 8 милиарда лв..

До момента 8 страни са поискали активиране на заемната част, по информация на Пеканов, като единствено три или четири от тях са задействали цялата допустима сума. Сред тях са Гърция и Италия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР